Magyar Pax Romana

A Magyar Pax Romana nyilvános blogja

Friss topikok

  • mikulasg: Lukácsy László Csaba hozzánk érkezett széljegyzetét az ő egyetértésével hozzuk nyilvánosságra: Sz... (2011.05.12. 21:32) 6. Magyar Ökumenikus Találkozó -- zárónyilatkozat
  • kalamáris (törölt): konzervatorium.blog.hu/2011/01/24/paradigmavaltas_elott_allunk_mezei_balazs_a_filozofusbotranyrol (2011.03.23. 22:42) Lehet-e?
  • mikulasg: TISZTELT LÁTOGATÓ! A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ TOVÁBBI BEJEGYZÉST A LEHET-E 2. CÍM ALATT TEHET: magyarpax... (2011.02.28. 19:49)
  • KamarásIstvánOJD: A konferencia témája - sem szándékunk szerint, sem ahogyan megvalósult - nem a hittan volt, hanem ... (2010.04.26. 10:51) Előbb a kérdés...
  • Medgyesi.Gy.: @mikulasg: A Hankiss cikk valóban rímel a Dzsingisz által megindított gondolat menetre. Félő, hogy... (2009.08.17. 20:05) A külpolitikának a kényes kérdésekkel is szembe kell néznie! -- Gábor Dzsingisz dolgozata

Linkblog

HTML

Lehet-e?

2011.02.27. 14:52 | horányi özséb | 3 komment

Lehet-e? - 2.

Tavaly december elején kérdeztem először magunktól és magamtól is, hogy lehet-e

  • egyezségre jutni látszólagos/valóságos érdekellentétek esetén?
  • sebeket gyógyítani (hozzájárulni sebek gyógyulásához) a magyarországi filozófia testén?
  • „peren kívül megegyezni” a Boros contra Radnóti (vagy inkább TGM?) et alii ügyben?
  • hinni a kooperáció jóformán mindenhatóságában a kompetícióval szemben?

Azóta sok minden történt. Akik december 21-én jelen voltak a Párbeszéd Házában, tudják, hogy sokan válaszoltak a felhívásomra. Kulturáltan, higgadtan – az utolsó néhány percet nem számítva: azt viszont tudjuk be, hogy a fáradtság mindannyiunkat le tud ütni a lábáról, olykor. Akik figyelemmel kísérték (kísérik akár most is) a blogot (http://magyarpaxromana.blog.hu/2010/12/11/lehet_e_kerdojel), ahol bárki szívesen van látva, tapasztalhatják az intellektuális erőfeszítést: több száz bejegyzés próbál szembe nézni azzal, miként is kellene dialógust folytatni és mi is valójában az a társadalmi konfliktus, amely immáron hónapok óta jelen van a magyar közéletben. Nem csak ezen a blogon, de a közigazgatásban is, illetőleg a nyomtatott és az elektronikus sajtóban nem egy helyen (a blogon ezekről is olvasható összeállítás).

És az e blogon tapasztalható aktivitás a legutóbbi napokig figyelemre méltó volt. Most azonban úgy látszik, az a spontán aktivitás, ami elindította a Párbeszéd Házában és eddig életben tartotta, kimerülőben van. Ezért közre adom az eddigiek elemzését (http://magyarpaxromana.hu/hirek/2011/Lehet-e_feldolgozas_fin.pdf), amelyből elég jól látszik, hogy mi minden tematizálódott, miféle viszonyok alakultak az egyes témák között (talán az is, hogy ezek közül melyek lehetnek egy olyasféle dialógus tárgyai, ami célunk lehet és melyeket kell másként, máshogy és legfőképpen máshol kezelni); valamint az, hogy mennyire szűk is azok köre, akiket megszólalásra késztetett a téma.

Ezért most újra párbeszédre hívok minden érdekeltet (legyen érintett ebben az ezerfelé ágazó konfliktusban vagy érintettség nélkül, mindössze csak társadalmi felelősséget vállaló embert), ezúttal a
 

Budapesti Corvinus Egyetem
főépületébe, a 330-as tanterembe
(Budapest, VIII. Fővám tér 1)
2011. március 8-án délután 6 óra 10 perces kezdettel.


Vállaljuk azt, hogy két, maximum két és fél órás időtartamban megbeszéljük, hogy az alapkonfliktust (ha lehet ilyenről ez esetben beszélni egyáltalán) az elemzés jól tagolta-e részekre, és hogy melyek megvitatásába fogjunk (foghatunk) bele a konszenzus keresés jegyében. És ha marad idő, kezdjünk is hozzá. Ha nem marad idő, akkor legközelebb, aminek időpontját akkor, március 8-án meg is beszélnénk.

Változatlanul, mindenkit, a leendő értelmiség tagjait, a diákokat is (megkülönböztetetten a corvinuszosokat) várom előzetes elköteleződés nélkül; pontosabban nincs előre elhatározott végeredmény, csak nyitottság a kooperációra törekvésben. Bárki, bármilyen álláspontot képviselhet, ha a dialógus tárgyához szól hozzá és vállalja, hogy ha bárki is kérdezi, legjobb meggyőződése szerint válaszol rá.

Előre elhatározott végeredmény tehát nincs, de a reményt nem adjuk fel, hogy található konszenzus: bizonyos, hogy rögös az út; bizonyos, hogy fájdalmasak a lépések; bizonyos az is, hogy igen sok lépés vár ránk és nagy türelem szükséges; de megteremthető a konszenzus, ha kölcsönösen akarják a dialógus résztvevői.

 

Akarjuk-e?  valójában változatlanul ez a kérdés.

 

horányi özséb
horanyi.ozseb@gmail.com
www.ozseb.horanyi.hu
+36.30.211.24.28

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarpaxromana.blog.hu/api/trackback/id/tr442694907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horányi özséb 2011.03.10. 16:10:56

Március 8-án vagy két órán keresztül beszélgettünk megközelítően 40-en. Azoknak, aki megtiszteltek megjelenésükkel, ez úton is szeretném köszönetemet kifejezni.
Akik megszólaltak, kérésemre, egyetértettek azzal, hogy ők maguk tesznek blogbejegyzéseket megállapításaikról.
Befejezésül pedig abban állapodtunk meg, hogy március 15-én estig mindenki, akinek van hozzáfűzni valója, a blogon jelzi észrevételeit az előző szakasz lezárásaként közreadott elemzéshez. Különösen ahhoz, hogy jól vannak-e a résztémák megjelölve, vannak-e olyanok, amelyeket érdemes volna még felvenni. És abban is megállapodtunk, hogy jelezzük azt is, hogy mely témákat érdemes a mi lehetőségeink között megvitatni és melyeket nem.
Ezek után március 20-a táján összefoglalom azt, hogy hol is tartunk és javaslok a további megbeszélésekre időpontokat.
süti beállítások módosítása