Magyar Pax Romana

A Magyar Pax Romana nyilvános blogja

Friss topikok

  • mikulasg: Lukácsy László Csaba hozzánk érkezett széljegyzetét az ő egyetértésével hozzuk nyilvánosságra: Sz... (2011.05.12. 21:32) 6. Magyar Ökumenikus Találkozó -- zárónyilatkozat
  • kalamáris (törölt): konzervatorium.blog.hu/2011/01/24/paradigmavaltas_elott_allunk_mezei_balazs_a_filozofusbotranyrol (2011.03.23. 22:42) Lehet-e?
  • mikulasg: TISZTELT LÁTOGATÓ! A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ TOVÁBBI BEJEGYZÉST A LEHET-E 2. CÍM ALATT TEHET: magyarpax... (2011.02.28. 19:49)
  • KamarásIstvánOJD: A konferencia témája - sem szándékunk szerint, sem ahogyan megvalósult - nem a hittan volt, hanem ... (2010.04.26. 10:51) Előbb a kérdés...
  • Medgyesi.Gy.: @mikulasg: A Hankiss cikk valóban rímel a Dzsingisz által megindított gondolat menetre. Félő, hogy... (2009.08.17. 20:05) A külpolitikának a kényes kérdésekkel is szembe kell néznie! -- Gábor Dzsingisz dolgozata

Linkblog

HTML

A kapitalizmus morális felépítménye

2009.04.10. 14:19 | mikulasg | 1 komment

Szalai Ákos előadó további javaslata:
Zoltán Balázs: The Moral Constitution of Capitalism
http://kozjoeskapitalizmus.hu/english/5
Erről az oldalról letölthető az eredeti angol és a magyar fordítás is.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarpaxromana.blog.hu/api/trackback/id/tr321057837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikulasg 2009.04.14. 18:26:18

Deák Dániel kérésére:

Kapitalista termelés, piaci integráció, katolikus társadalmi tanítás (Balázs Zoltán)

Amiben egyetérthetünk:
- A kapitalizmus pozitívumai: a termelés társadalmasítása (Marx), racionalista legitimáció (M. Weber), vállalkozói funkció (Schumpeter), kapitalista világgazdaság mint világrendszer (I. Wallerstein)
- Az önszabályozó piac (mint társadalmi integrációs séma) pozitívumai: autonómia (Polányi K.), a gazdálkodás formális racionalitáson nyugvó módja (Menger)
- A jelen gazdasági válság nem egyszerűen a kapitalizmus válsága, hanem az emberi élet korlátainak megmutatkozása (amiről megfeledkezett a népszámlálást elrendelő Dávid – 2 Sám. 24, 9-10)
- A szisztematikus állami beavatkozás és az opportunus piaci magatartás egyaránt egyoldalúságok, antropomorf látásmódot tükröznek (Hayek)
- A kereskedés mint együttműködés valóban több, mint az egyszerű adás-vétel (Brandeis: Big business will mean business big not in bulk or power, but great in service and grand in manner)
- A katolikus egyház tanításai és a meghirdetett közjó (Gaudium et spes) csak az életfeltételek keretére utalnak, amelyek kitöltése különös társadalom- és gazdaságpolitikával más síkon jelenik meg, mint az egyházi tanítás

Amiben nem értünk egyet:
- A kapitalizmus nem tekinthető valamiféle alkotmánynak, amelynek erkölcsi vonatkozásai lennének (L. Mitchell és M. Novak elgondolásai naívak), mivel a társadalmi valóság strukturált, a modern társadalmi gyakorlat pedig funkcionálisan differenciált, ennek megfelelően más a gazdálkodási rendszer, és más a erkölcsi belátás (Habermas: es gibt keinen Trasfer von der moralischen Einsicht zum Handeln)
- A kapitalizmus nem igazolható Arisztotelésszel, aki az emberben mint a megismerés alanyában (szophroszüné), és nem mint cselekvő egyénben gondolkodott, és aki szerint a gazdálkodás alapvető elve nem a „katalliktikus cselekvés”, hanem az „autarkeia” (Alford és Naughton Arisztotelész-recepciója naív)
süti beállítások módosítása